Kaj so miselni odmori in kako delujejo?

Miselni odmori ali »brain breaks«, kot jih pogosto najdemo v literaturi, so premori od tistega, na kar se otroci osredotočajo. Tukaj mislimo predvsem na miselno, učno dejavnost. Cilj odmorov za otroke je pomagati njihovim možganom, da se osredotočijo. Včasih to pomeni, da vstanejo in se premikajo, še posebej, če so dlje časa sedeli. Fizična vaja oz. telovadba poveča pretok krvi v možgane, kar pomaga pri osredotočenosti in budnosti. Prav tako zmanjšuje stres in tesnobo, zato se lažje osredotočamo na pomembne naloge.

Mnoge raziskave so pokazale, da kratke prekinitve med miselno aktivnostjo (torej učenjem), imajo številne koristi. Zmanjšujejo stres in frustracije ter povečajo pozornost in produktivnost. Otroci se po odmoru tudi hitreje in boljše učijo.

Kaj se zgodi, če otrok nima odmora? V kolikor otrok predolgo časa vztraja pri nalogi, se hitreje utrudi, težje se zbere, potrebuje več časa, da si snov zapomni in pri delu dela več napak. To vpliva tudi na njegovo samopodobo, saj dobi občutek, da nalogi ni kos.

 

Kdaj potrebujemo odmor?

Pomembno je, da naredimo odmor pred utrujenostjo oziroma ko vidimo, da več ne moremo delati zbrano. Za šolarje je to običajno po 20 do 30 minutah dela. Seveda so otroci pri tem različni. Nekateri otroci, predvsem mlajši, potrebujejo odmor prej, starejši učenci pa lahko zdržijo celo šolsko uro.

 

Kakšen naj bo odmor?

Odmori so lahko različni, glede na to, kar vaš otrok potrebuje. Nekateri potrebujejo fizični odmor (torej da se sprehodijo, razmigajo), spet drugi bodo potrebovali mirne, sproščujoče dejavnosti. Pomembno je, da si otrok v času odmora nabere energijo za nadaljnje učenje. Pomembno je, da z otrokom predhodno načrtujete možganske prekinitve in določite osnovna pravila. Pomagate si lahko z urnikom.

 

Tukaj najdete nekaj predlogov miselnih odmorov (»brain breaks«).

 

viri:

https://www.understood.org/en/school-learning/learning-at-home/homework-study-skills/brain-breaks-what-you-need-to-know

 

(Skupno 348 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost