ZAKAJ VOZIM (NOSIM) DVE RAZLIČNI NOGAVICI?

(SKUPAJ) Z NAMI, ne (NAMESTO) ZA NAS je vodilna misel ob letošnjem svetovnem dnevu Downovega sindroma.  21. marec  opozarja in spodbuja zavedanje o življenju oseb z Downovim sindromom med nami.

Že v maminem trebuhu se določi, kakšni bodo naši lasje, barva oči, kako visoki bomo zrasli, kako hitri bomo, kako pametni. Ti podatki so zapisani v vsaki celici našega telesa, v kromosomih. Včasih se zgodi, da ima otrok en kromosom več.

Kromosomska motnja je posledica napake pri delitvi celic, ko imajo ljudje v svojih celicah namesto dveh še tretjo kopijo kromosoma 21.  V 95 odstotkih primerov nastane Downov sindrom kot posledica trisomije 21 kromosoma, v 5 odstotkih pa kot posledica translokacije (kar pomeni, da se dva kromosoma istega starša združita in se ob nastanku spolnih celic ne ločita pravilno). To se zgodi približno enkrat na 800 rojstev, slučajno, brez znanega vzroka in dogaja se že od nekdaj. Britanski zdravnik John Langdon Down je leta 1866 prvi pisal o Downovem sindromu pri otrocih, opisal jih je kot mirne, tople, družabne in neproblematične, z veliko sposobnostjo posnemanja in s ščepcem trme. 

Otroci z Downovim sindromom imajo tipične skupne značilnosti, opazimo jih tako pri telesnih in duševnih sposobnostih kot pri značaju, a seveda so med njimi tudi velike razlike. Kot vsak  imajo  povsem individualne lastnosti, ki jih podedujemo od svojih staršev in zato smo različni.

Če je v preteklosti veljalo,  da so zaznamovani in zaradi svojega videza izključeni,  se danes srečujemo v vsakdanjih okoljih, vrtcih, šolah, skupnostih.

  1. marec je generalna skupščina OZN 2012 razglasila za svetovni dan Downovega sindroma. Datum simbolno izraža genetsko posebnost tega sindroma – torej tretji dodatni kromosom na 21. paru kromosomov človeške celice. Ta dan obeležujejo po številnih državah sveta in temu se pridružuje tudi Slovenija. V podporo oseb z Downovim sindromom si številni na današnji dan oblečejo različni nogavici kot simbolični znak podpore. Kaj pa še lahko storiš tudi ti?

Nariši ali napiši sporočilo otroku, mladostniku, odraslemu z Downovim sindromom in ga povabi k dejavnosti, ki tebi prinaša veselje: kaj bi lahko počela skupaj? Sporočila razstavi v svojem vrtcu, šoli, delovnem okolju. Nam pa pošlji kakšno fotografijo, bomo veseli, da te je sporočilo doseglo.

 

Štumfi, zokni, fusekli, kalcete, nogavice- že raznolikost imen pove, da nogavice SO zaaaaa  VSEEEEE😊.

 

 

Še nekaj iztočnic za pogovor:

Knjižica:

http://www.downov-sindrom.si/index.php/drustvo-downov-sindrom-slovenija/novice/405-kako-zivim-in-kaj-si-zelim-2

 

Naš skakalec Žiga Jelar je svoji sestri posvetil naslednjo skladbo s prelepim videoposnetkom:

Zakaj so izbrali prav takšno letošnjo vodilno misel, predstavijo same osebe z Downovim sindromom:

(Skupno 236 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost